Anna Strejcová je ředitelkou iniciativy Zachraň jídlo, která vznikla v roce 2013. Rozhovor s ní se týká plýtvání jídla na všech úrovních.
Jak vznikla iniciativa Zachraň jídlo? Co vše dělá tato iniciativa pro to, aby se lidé dozvěděli o problematice plýtvání jídlem? Kolik jídla se ročně vyhazuje? Jakou změnu vidí Anna v přístupu státní správy? Kterou kuchařku doporučuje koupit? A jaké kurzy efektivnější práce s potravinami nabízí?
Cílem projektu je snížit plýtvání jídlem. Jak můžete přispět?
Snižte plýtvání ve svém vlastním domově:
K největšímu plýtvání jídlem dochází v našich vlastních domovech. Jak jste na to vy sami? Optimalizujte nákupy ve své domácnosti a pořiďte si kuchařku „Zachraň jídlo v kuchyni“, kde naleznete desítky tipů na dobré skladování či využití vše zbytků během vaření.
Staňte se dobrovolníkem:
Zachraň jídlo stojí na dobrovolnících, které využijí po celé ČR. Pokud máte chuť, můžete se přidat do některého z týmů a zúčastnit se paběrkování na poli, některého happeningu a šířit osvětu dále.
Máte firmu nebo pracujete ve větší firmě?
Zorganizujte osvětové školení pro zaměstnance nebo kolegy. Firmy mohou výrazně přispět ke snižování plýtvání potravinami jak uvnitř firem samotných, tak díky šíření osvěty ve svých týmech.
Více informací naleznete na www.zachranjidlo.cz